Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

Būt vai nebūt smalk­maizītēm skolu kafejnīcās 2

No 1. janvāra skolu kafejnīcās vairs nedrīkst pārdot smalkmaizītes, saldus dzērienus, saldējumu un citus neveselīgus našķus. To paredz jaunie Ministru kabineta noteikumi, kuru mērķis ir veicināt veselīgāka uztura lietošanu skolās. Jaunie noteikumi radījuši apmulsumu uzņēmējos. Vieni ažiotāžu ap maizītēm sauc par nepamatotu, un skolu kafejnīcās tās joprojām var nopirkt, citu kafejnīcu piedāvājumā vien dzeramais ūdens.

Jaunie Ministru kabineta noteikumi aizliedz izglītības iestādēs bērniem piedāvāt arī piena produktu analogus, dažādus cukura konditorejas izstrādājumus, kā arī bezalkoholiskos dzērienus ar saldinātājiem, krāsvielām, aromatizētājiem un konservantiem. Izglītības iestādēs nedrīkst izplatīt cukura un miltu konditorejas izstrādājumus, kuru sastāvā ir daļēji hidrogenēti augu tauki un kuriem pievienotas pārtikas piedevas, kas ir saldinātāji, krāsvielas, konservanti. Tāpat izglītības iestāžu dienas, komplekso un izvēles pusdienu ēdienkartē, kā arī pamatdiētas ēdienkartē nedrīkst iekļaut bezalkoholiskos dzērienus, kuriem ir pievienots kofeīns, aminoskābes un pārtikas piedevas, kas ir saldinātāji, krāsvielas, aromatizētāji un konservanti. Tomēr ierobežojums neattiecas uz šajās iestādēs pagatavotajiem kompotiem, ķīseļiem un dzērieniem, ko gatavo, atšķaidot sulu vai dabīgu sīrupu, ja tie ir saskaņoti ar kopējo ēdienkartes enerģētisko vērtību un uzturvielu normām.

Izmaiņas attiecas arī uz majonēzi, tomātu mērci un kečupu. Skolās ēdiena pagatavošanā nevarēs izmantot majonēzi, kas satur pārtikas piedevas — konservantus un krāsvielas —, kā arī tādu, kurā ir vairāk par vienu gramu sāls 100 gramos produkta.
Savukārt kečupam un tomātu mērcei ir noteikts ierobežojums, ka skolās ēdiena pagatavošanai vairs nevarēs izmantot šos produktus, ja to sastāvā ir vairāk par 15 gramiem cukura un vienu gramu sāls 100 gramos produkta. Majonēzi, tāpat kā tomātu mērci un kečupu, jau līdz šim drīkstēja izmantot tikai ēdiena pagatavošanā.

Visu rakstu lasiet "Staburaga" 15. janvāra numurā.

Komentāri 2

emmma

Pareizi! Varēja jau ātrāk pieņemt šo likumu!
Labāk,lai skolas ēdnīca pati gatavo veselīgus našķus ar kontrolētu cukura daudzumu tajos vai vispār bez tā un piedāvā ka launagu vai 2.brokastis par velti! Par majonēzi un kečupu vispār nevar būt ne runas-miskastē! Tikai krējums (max.20%)
Vispārn NEatbalstu bezmaksas pusdienu saņēmējiem naudas ņemšanu līdzi uz skolu,tas ir kaitīgi gan bērna veselībai,fizioloģijai,gan psiholoģijai! Pilnīgi pietiek ar brokastīm mājās,normālām pilnvērtīgām un sabalansētām pusdienām skolā(kādas tās arī ir),kā arī ar launagu,bērniem kuri paliek pagar.grupās.

pirms 2 gadiem, 2016.01.15 10:56

Emīlija

Nu ja, labāk lai ziemā ar vaļā jakām vai vispār bez tām, skrien uz tuvāk esošo veikalu, lai neburkšķ vēders pirms pusdienām vai, ja stundas ir līdz 16:00.
Būtu labāk sporta stundu skaitu palielinājuši.

pirms 2 gadiem, 2016.01.16 23:58

Novadu ziņas