Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

Jaunjelgavas Guna lidos uz Āfriku (papildināts)

Lai noskaidrotu jauno melno stārķu migrācijas ceļus un mirstības cēloņus, Latvijas Ornitoloģijas biedrība ar Latvijas Vides aizsardzības fonda un Maksa Planka Institūta (Vācija) atbalstu pērn sāka pētījumu “Melnais stārķis. Dzīvības lidojums”, kura gaitā ar satelītraidītājiem aprīkoja astoņas melno stārķu "meitenes". Šogad pētījumu turpina, un viena melnā stārķa “meitene” ar raidītāju aprīkota arī Jaunjelgavas novadā.


Interneta vietnē www.goris.lv atrodamā informācija liecina, ka līdz 31. jūlijam interesenti var iesaistīties putnu vārdu došanā. Jaunjelgavietei šobrīd ir pieteikti vārdi “Guna” un “Inese”.


Latvijā melnā stārķa ekoloģijas pētījumi notiek kopš 1990. gada. To gaitā ir noskaidrots, ka melno stārķu skaits Latvijā ir samazinājies vairāk nekā divas reizes. Viens no galvenajiem skaita samazināšanās iemesliem ir traucējumi ligzdošanas sezonas laikā, kuru dēļ ligzdojošajiem putniem nav bērnu.


Kopš 2008. gada nesekmīgajās stārķu olās tiek atrasts insekticīds DDT vai tā sadalīšanās produkti. Šādu piesārņotu un, iespējams, tādēļ neizšķīlušos olu skaits ar katru gadu pieaug. Vairums mums pieejamo datu vedina domāt, ka piesārņojuma avots ir ziemošanas vietās vai pa ceļam uz tām. Pēdējos gados papildus konstatēts, ka jaunajiem putniem pēc ligzdas atstāšanas ir no dzimuma atkarīga atšķirīga mirstība — "puikas" izdzīvo daudz labāk nekā "meitenes". Iespējams, ka arī šo problēmu izraisa vai pastiprina piesārņojums.


Pērn ar raidītājiem aprīkoto putnu lidojumam var sekot interneta vietnē www.movebank.org. Lapā atrodamā informācija liecina, ka Tinces signāls nav pārvietojies kopš 5. februāra, bet Mellenes kopš 25. jūnija. Ornitologs Māris Strazds “Staburagu” informē, ka pagaidām par putnu likteni var izteikt vien minējumus.


— Visticamāk, ka Mellene ir sveika un vesela, tikai atrodas vietā, kur nav iespējams uztvert signālu — Turcijas kalnienēs aiz Marmora jūras. Šādu iespēju pastiprina tas, ka viņas raidītājs jau kopš pērnā gada oktobra piecu piecu koordinātu vietā sūta tikai divas ar dažu sekunžu intervālu, kas būtībā nozīmē — vienu signālu dienā. Līdz ar to, ja viņa nav uztveršanas zonā ap dienas vidu, tad ziņu no viņas nav, — tā Māris Strazds. — Kad putns sāks pārvietoties lielākos attālumos, tas varētu notikt augustā vai septembrī, signālam vajadzētu atkal uzrasties. Ar Tinci teorētiski var būt tāpat, ja viņa dzīvo pa Tanzāniju, kur “nezonas” ir daudz plašākas, bet šāda ticamība ir daudz mazāka. Ja līdz vēlam rudenim signāls neuzradīsies, tad nāksies pieņemt to, ka visticamāk, viņa jau labi sen ir ir gājusi bojā. Taču pagaidām precīzu ziņu mums nav.

Jaunjelgavas novadā