Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

Divi sarkano biešu ēdieni valsts svētku galdam

Domājot par to, no kā pagatavot svētku ēdienu latviskās krāsās, bietes noteikti iedomājamies vienas no pirmajām, bet tad šo ideju atmetam, jo neēdīs taču katru gadu siļķi kažokā vai vinegretu. Bet patiesībā bietes ir mūsu superdārzenis, no kā var gatavot bezgalīgi daudz ēdienu. Tie ne tikai skaiti rotās 18.novembra svētku galdu, bet arī nodrošinās mūs ar vērtīgiem vitamīniem, minerālvielām un balastvielām. 100 g biešu satur aptuveni 40 kcal, bietēs ir C vitamīns, B grupas vitamīni, folijskābe, fosfors, kālijs, dzelzs un magnijs. Pavāre un uztura speciāliste Jevgēniju Jansoni iedvesmo valsts svētkos izmēģināt divas biešu receptes. Varbūt ir īstais brīdis pamēģināt, kā garšo biešu panna cotta?!

 

Biešu - krēmsieru uzkoda salātu “spilvenā”.

 

Sastāvdaļas (4 personām)

4 vārīts vai ceptas bietes (atdzesētas un nomizotas)

150 g mīksta kazas siera

2 ēdamk. krēmsiera

2-4 ēdamk. grieķu jogurta

sāls, pipari

1/2 tējk. oregano

5-7  smalki sakapāti zirņu dīgsti (var nepievienot)

valrieksti pasniegšanai

 150 g iecienīto salātlapu maisījuma

3 ēdamk. olīveļļas

sula no 1/2 citrona

1 ēdamk. medus

sāls, pipari pēc garšas

 

Pagatavošana

1.      Bietes sagriež gareniski 0,5 cm platās ripiņās.

2.      Viendabīgā masā saputo kazas sieru, krēmsieru, jogurtu, oregano un smalki sakapātus zirņu dīgstus, sāli un piparus.

3.      No konditorejas maisa vai ar karoti uz katras bietes ripiņas uzliec ar ~1 ēdamk. siera maisījuma. Kārt biešu ripiņas vienu virs otras kā kūku.

4.      Sajauc olīveļļu ar citrona sulu, medu, sāli un pipariem. Sajauc mērci ar salātlapām.

5.      Pasniedz bietes uz salātu “spilvena”, rotājot ar valriekstiem.

 

Biešu panna cotta

 

Sastāvdaļas

150 g vārītu biešu

150 ml saldā krējuma

80 ml piena

1 ēdamk. medus

1 ēdamk. vaniļas cukura

1.5 tējk. želatīna pulvera (+ 3 tējk. auksta ūdens uzbriedināšanai) 

sula un rīvēta miziņa (tikai dzeltenās daļas) no viena citrona

50 g sviesta

2 olu dzeltenumi

2 ēdamk. medus

100 g krēmsiera ar samazinātu tauku daudzumu

100 g grieķu jogurta

dzērvenes, avenes rotāšanai

 

Pagatavošana

1.      Bietes sagriez nelielos kubiņos un liec katliņā kopā ar saldo krējumu un pienu, uzvāri un gatavo uz lēnās uguns 15-20 min.

2.      Uzbriedini želatīnu, aplejot to ar ūdeni un ļaujot pastāvēt 5 min.

3.      Karstu biešu maisījumu sablendē līdz viendabīgai konsistencei, pievieno želatīnu un medu, kārtīgi samaisi.

4.      Lej maisījumu traukos un liec ledusskapī uz vismaz 2 stundām.

5.      Katlā izkausē sviestu kopā ar citrona sulu un miziņām.

6.      Trauciņā saputo olas dzeltenumu ar medu un lēnām pievieno tam citrona un sviesta maisījumu.

7.      Pārlej visu atpakaļ kaltiņā un uz lēnās uguns uzkarsē, pastāvīgi maisot, līdz masa nedaudz sabiezē.

8.      Atdzesē, pārklājot krēmu ar pārtikas plēvi tā, lai plēve pilnībā saskarās ar krēmu.

9.      Saputo krēmsieru ar grieķu jogurtu, pievieno šo masu citronu krēmu un visu kārtīgi samaisi.

10.  Liec iegūto krēmu uz biešu panna cotta kārtas, rotā ar ogām.

11.  Pasniedz uzreiz, vai arī uzglabā ledusskapī līdz pasniegšanas brīdim.

 

Vaļasprieks